Intézkedés kérése túlárazás ellen

Tisztelt Főjegyző Úr!
Tisztelt Jegyző Asszony / Úr!

Hivatkozva a BP-05/200/02371-2/2020. számú, „Intézkedés kérése túlárazás ellen” tárgyú levelemre, az alábbi kiegészítést, pontosítást adom:

A Kormány számára elfogadhatatlan, hogy valaki a koronavírus miatti aggodalmakon akar nyerészkedni.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ezért fokozott figyelmet fordít az árak alakulására és a tisztességtelen kereskedelmi magatartásokra, amelyek ellenőrzése a fogyasztóvédelmi hatáskörben eljáró kormányhivatal által történik.
A sajtóban folyamatosan jelennek meg olyan hírek, hogy egyes kereskedők az alapvető élelmiszerek pl.: burgonya, hús árát a korábbi időszakhoz képest jelentősen megemelték, annak ellenére ezek termék jó része hazai termék, amelynek termelését, előállítását nem befolyásolja a veszélyhelyzet.
Ezt a jelenséget sajnos nemcsak sajtóhírek, hanem a fogyasztói bejelentések is megerősítették az elmúlt hetekben. A piacok és vásárcsarnokok területén értékesített élelmiszerek, termékek áraira a sem a fogyasztóvédelmi hatóságnak, sem más hatóságnak nincs ráhatása, ugyanakkor az ellenőrzéseket a fogyasztóvédelem lefolytatja annak érdekében, hogy ellenőrizze az árakon felül a tisztességes kereskedelmi gyakorlatot és a vásárlók megfelelő tájékoztatását, amely a veszélyhelyzetben kiemelten fontos.
Az önkormányzatok gazdasági társaságai üzemeltetik rendszerint a piacokat, vásárcsarnokokat. Indokoltnak tartjuk azt, hogy az önkormányzat, illetve az üzemeltető felhívja az árusok figyelmét arra, hogy a jelenlegi helyzetben ne éljenek vissza a vásárlók kiszolgáltatott helyzetével és az árak megállapítása során tanúsítsanak önmérsékletet. A célunk tehát nem jogszabályi hivatkozások alapján való eljárás és intézkedés kérés, hanem a tisztességes piaci és kereskedelmi magatartás ösztönzése azokban az esetekben, amelyekre az önkormányzatoknak hatása van.

A fentiek alapján kérem tisztelettel az önkormányzatok együttműködését abban, hogy elejét vegyük a nyerészkedő kereskedői magatartásnak, amelyet nemcsak a fogyasztók, hanem a tisztességes árusok és kereskedők, vállalkozások védelme érdekében is fontosnak tartok.

Segítő közreműködését előre is köszönöm!

Tisztelettel:
dr. Sára Botond

Kapcsolódó letöltések

Letölthető változat