Őstermelők a Csepeli Piacon – családi gazdaságok a kerület közelében

3 család, akikkel nap, mint nap találkozhatunk a Csepeli Piacon, 3 család, akiknek a termékei biztosan megtalálhatóak az asztalunkon. Családi gazdaságukban zöldségek, gyümölcsök és növények termesztésével foglalkoznak, amikor nem a földeken dolgoznak, a Csepeli Piacon árulják termékeiket, mert ez a munka éjjelre és nappalra is szól.

A Tímári család 1992 óta kezdte el a termelést Alsónémediben, körülbelül 4 hektár területen. Fő profiljuk a burgonya, a csemegekukorica, a hagyma és a cékla. Gyönyörű szép nagy szemű krumplik kerülnek a piacra, aminek titka a sok locsolás és a permetezés a rovarok és gomba ellen. A csemegekukorica is nagyon jó minőségű édes zamatos, április elején vetették a napokban megkezdték a permetezését, hogy védjék a kukacok és bogarak ellen. Két-három héten belül a piacra fog kerülni. Céklát is ültettek, amit augusztusban kereshetnek a vásárlók a piacon. Márciusban sárgarépát ültettek. Tavaly augusztusban vetették el a lilahagymát és vöröshagymát, ami áttelelő, áttelelés után tavasszal megkapálták növényvédő szerrel kezelték és locsolták. A két kezük munkájából származó termékek, mindig frissek és zamatosak és igen keresettek. A Tímári család zöldségei a piac csarnokában a fő soron találhatók.

Ifjabb Tóth Péter családi gazdasága Csepel határában bújik meg a szimbólummá vált csepeli víztorony látható a földjéről. Már a nagyszülei is növénytermesztéssel foglalkoztak, a család 60 éve dolgozik a gazdaságban. Tóth Péterék egynyári virággal és zöldségtermeléssel foglalkoznak szebbnél szebb árukkal találkozhattunk nála is, többek között fejes salátával, kelkáposztával, karalábéval és sárgarépával.

A Kucsera házaspár Dabason gazdálkodik, 29 éve árulnak a Csepeli Piacon, most a vásárcsarnok fő és melléksorán találhatóak. Termékeik vegyszermentes, bio zöldségek, a jó minőségű talajon, a szerves trágyán és a tiszta vízen kívül mást nem kapnak. Paprikát, paradicsomot, gyökérzöldséget és hagymát termesztenek. Szeretik a földet, szeretnek gazdálkodni, és csak úgy egyszerűen zöldséget és gyümölcsöt termeszteni. A finom és friss zöldségekhez pedig nincs is szükségük másra ezen a szereteten kívül.

Kint jártunk a földeken, saját szemünkkel tapasztaltuk, hogy a föld és a földművelés szeretete az igazi garancia az őstermelők finom és friss áruira. Az erről készült kisfilmeket megtekinthetik a www.csepelipiac.hu és a Csepeli Piac Facebook oldalán.