Gombavizsgálat

Köszöntjük honlap oldalunkon!

Ez az oldal azzal a céllal készült, hogy a leggyakoribb előforduló ehető és mérgező gombákat bemutassuk, valamint megismertessük Önöket a gombagyűjtés és gombafelhasználás alapvető szabályairól. A gombákról 1687-ig semmit sem tudtunk, ebben az időben fedezte fel Marchant francia botanikus. A párizsi piacok kertészei ezután a vadon élő gombák gyökereit lótrágyaágyásokba ültették, és ezzel megkezdődött a gombatermesztés időszaka. Hazánkban több mint két és fél ezer nagygomba faj él. Ezek között nagyon sok az ehető, értékes faj. A gombákból változatos, fehérjékben, ásványi sókban, vitaminokban gazdag, ugyanakkor energiaszegény ételek készíthetők. A mérgezés veszélye nélkül csak úgy gyűjthetjük, hasznosíthatjuk azt a sok gombát, amely az erdőkben, mezőkön, kertünkben terem, ha a gombagyűjtés és gombafelhasználás szabályait mindig betartjuk.

Gombagyűjtés és gombafelhasználás szabályai:

  • Minden alkalommal mutassuk be gombaszakértőnek az általunk gyűjtött gombát.
  • A gombát mindig kosárba – kisebb mennyiséget papírzacskóba – gyűjtsük, mert műanyag dobozba, zacskóba befülled és tönkremegy.
  • Gyűjtés során az ismeretlen gomba tönkjét ne vágjuk le késsel, a gombát tönkkel együtt emeljük ki a talajból. Így a tönkön található, a határozáshoz szükséges alaktani bélyegek megmaradnak.
  • Ázott, fagyott, kukac- és csiga által megrágott, penészes, elöregedett vagy romlott gombát étkezésre ne használjuk fel.
    Csak fiatal, egészséges, tiszta gombát szedjünk le.
  • A gombák között több ritka, kipusztuló félben lévő faj van, ezért csak a leggyakoribb ehető fajokat gyűjtsük! Az ismeretlen vagy általunk mérgezőnek tartott fajokat ne rugdossuk fel!
  • Az ellenőrzött gombát lehetőleg a gyűjtés napján fogyasszuk el, szellős, hűvös helyen tárolva is legfeljebb másnapra tehetjük el.
  • Az elkészített gombaételt még hűtőszekrényben se tároljuk másnapig vagy tovább. A frissen szedett, megtisztított, nyers gomba vagy a kész gombás étel kizárólag mélyhűtött állapotban, mínusz 18-20 0C-on max. 1 évig tartható el.
  • Vannak olyan gombafajok, amelyek csak alaposabb, 20 perces főzés után fogyaszthatók. Erre a gombát vizsgáló szakértő mindig felhívja a figyelmet.

A gombafajok étkezési értékének eldöntésében ne higgyünk a gombababonákban:

  • nem a mérgező gombától, hanem a romlott gombás ételtől feketedhet meg az ezüstkanál,
  • az ehető és mérgező gombák között is van olyan faj, mely húsának színe elvágva megváltozik. A halálosan mérgező gyilkos galóca húsának színe is fehér marad,
    a hagyma és petrezselyem színe a mérgező gombától nem változik meg,
  • nem mindig a feltűnő színű gombák a legmérgezőbbek,
  • nem minden kellemes illatú és ízű gomba ehető,
  • a háziállatoknál mérgezési tüneteket nem okozó gombafaj emberre mérgező is lehet,
  • a csiga és rovar rágott gomba is tartalmazhat méreganyagot.

Ehető és mérgező gombák összehasonlítása

A Csepeli Piacon térítésmentesen gombavizsgálat és szaktanácsadó szolgálat működik a lakosság részére.

Gombavizsgálat ideje:

  • keddenként 9-12 óráig

Aktuális információk a a Csepeli Piac Facebook oldalán érhetőek el: www.facebook.com/csepelipiac

 

A következőkben 20 gyakori vadon termő ehető gombát hasonlítunk össze azokkal a vadon termő mérgező gombafajokkal, melyekkel könnyen összetéveszthetők. Ezen gombafajok a leggyakrabban előforduló ehető és mérgező fajok.